След седмица актьорът ще празнува 36-ия си рожден ден на свобода,

...
След седмица актьорът ще празнува 36-ия си рожден ден на свобода,
Коментари Харесай

Платена глоба от 150 лв. и изтърпени стари наказания спасиха Явор Бахаров от затвор

След седмица артистът ще празнува 36-ия си рожден ден на независимост, само че не е ясно дали с приятелката си Рая Пеева След като служител на реда от Банско ме попита какво щеше да стане, в случай че бях блъснал на тротоара 5-годишната му щерка, си подадох ръцете да ми сложат белезниците, споделя той 8 февруари, 2020 година - зимният сезон в Банско е в разгара си. В града са командировани спомагателни екипи от служители на реда, с цел да наблюдават за реда и сигурността на туристите. Патрулки сноват по най-натоварените улици, които водят към началната станция на кабинковия въжен превоз. Точно там към 12,50 ч мицубиши се разминава в насрещната пътна лента с автопатрул. Полицаите последвали колата и подали светлинен и звуков сигнал.
Водачът се оказва, че е артистът Явор Бахаров. Екипиран е за каране на ски и е тръгнал към кабинковия въжен превоз. На място е тестван с дрегер и са регистрирани 1,30 промила в издишания въздух. Тестван е и за приложимост на наркотични субстанции - полученият резултат също е позитивен за кокаин и канабис. По-късно Бахаров споделя какво си е приказвал с единия служител на реда. Започнал да се оправдава, оплаквал се, че ще му се провалят идните участия в представления и фотоси. “Той сподели, че е от Банско, щерка му е на 5 година, и ме попита какво щеше да стане, в случай че я бях блъснал на тротоара. Тогава си подадох ръцете да ми сложат белезници. Защото в действителност осъзнаваш, че това е белият дерт, който се случи. Каквото и да стане, каквото и да реши съдът, каквото и с мен да се случи, нищо не е чак толкоз съдбовно, едвам навредя на някого ”, признава Бахаров. Така той се озовава в ареста за 24 часа. По-късно във филиала на Спешна помощ дава кръв за проучване за алкохол. От заключението на направената химическа експертиза се открива, че все още на действието е бил с 1,42 промила централизация. Според информация на прокуратурата артистът е осъждан с влезнали в действие правосъдни актове за закононарушения от общ темперамент, освобождаван е от наказателна отговорност с налагане на санкция. Освен това е бил глобен с влезнали в действие наказателни постановления и фишове за нарушавания на Закона за придвижването по пътищата. След 24-часов престой е освободен против 5000 лева гаранция, понижена по-късно на 3000. На излизане от ареста Бахаров сподели, че съжалява за неприятностите, които предизвикал на околните си. 20-ина дни по-късно прокуратурата внесе в съда в Разлог обвинителния акт. Адвокат Денислав Асенов предлага съглашение с условна присъда и включване на Явор във възпитателни стратегии за работа. Прокуратурата отхвърля съглашение. Минават няколко правосъдни съвещания и през октомври излиза тежката присъда - затвор
Последното съвещание на съда продължи рекордните 7 часа. Съдът в Разлог призна за отговорен Явор Бахаров и го осъди на 1 година затвор при лек режим. Актьорът няма право да кара година и половина, би трябвало да заплати и 500 лева санкция. На това съвещание юрист Асенов е изискал съдът в Разлог да направи преюдициално питане до Съда на Европейски Съюз за текстове в Наредбата за определяне концентрацията на алкохол в кръвта и приложимост на опиати, тъй като опонират на редица европейски регламенти. Съдията обаче отхвърли. Заради това Бахаров посредством юристите си Асенов и Любомир Таков пусна тъжба във Върховен административен съд за анулация на 8 текста от наредбата от 2017 година След това същото искане, само че за анулация на цялата разпоредба изиска и Кристиян Николов, упрекнат в ликвидиране при злополуката на журналиста Милен Цветков. “При шофиране след приложимост на алкохол има разнообразни референтни стойности - до 0,5 промила, от 0,5 до 1,2 и над 1,2 промила, когато се носи наказателна отговорност. При използването на упойващи субстанции няма такива стойности. Има и доста празноти към това по какъв начин наркотичните субстанции въздействат на всеки настрана. Не е задоволително единствено да се открият следи от наркотични субстанции в кръвта на лидера или в издишания от него въздух. Необходимо е държанието му да е повлияно от техния банкет и това да се е отразило на усещанията и държанието му. Може действието на опиата от дълго време да е отминало и по никакъв метод да не се отразява ”, твърди юрист Асенов.   В наредбата са изброени лабораториите за проучване на проби от кръв и урина, само че се оказало, че нито една няма акредитация за тази си активност от изпълнителната организация “Българска работа по акредитация ”. “Компрометираността на взетите проби, съхранявани и изследвани от неакредитирани лаборатории, които служат като основа на обвиняването, би довела до недействителност на предявеното обвиняване, което може да се окачестви като юридически нонсенс ”, се споделя в жалбата до Върховен административен съд, който през март нарочи първото съвещание. А ефикасната присъда Бахаров апелира пред окръжния съд в Благоевград, тъй като съгласно юристите му “горният съд е по-мъдър ”.
“Явор не е в условия на изпитателен период и минимум поради това не разбирам за какво има ефикасна, а не условна присъда. Какво ще се завоюва от влизането в пандиза на млад и надарен артист ”, сподели юрист Асенов и допусна, че ефикасната присъда е поради публичния интерес и известността на Бахаров. Пред окръжния съд артистът се разкая. “Допуснах неточност - рискова и за обществото, и за мен. През тези 18 месеца претърпях персонални катаклизми, премислих държанието и светогледа си. Ще загърбя остарелия си живот и ще потегли по нов благодарение на сътрудници и приятелката ми ”, сподели в последната си дума. В правосъдната зала стана ясно, че той е имал наказване пробация за безчинство, което е изтърпяно в края на 2019 година Прегледана бе и друга присъда от 27 юли 2016 година Тогава сключил съглашение, утвърдено от съда в Бургас, че на 20 юли към 2 ч в региона на хотел край Созопол е карал с 1,39 промила алкохол. И тогава изразил страдание и заречен повече да не се качва пийнал зад кормилото. Наказанието му е било 6 месеца условно с 3-годишен изпитателен период, 150 лева санкция и да не кара 9 месеца. Адвокатите на артиста желаеха от благоевградските магистрати ефикасната му присъда да стане условна, тъй като е оправдан - изпитателният период по присъдата на бургаския съд е изминал към 7 месеца преди да бъде заловен пийнал в Банско.
Пред въззивния съд прокуратурата също пледира за условно наказание. Не стана ясно обаче дали е платил санкцията си от 150 лева За да се обясни това, бе отсрочено последното съвещание и бе изискана информация от Национална агенция за приходите в София и от съда в Бургас. От нея се откри, че той е платил наложената му санкция и това изрично “изчисти ” проблема и окончателната присъда на Бахаров стана 1 година условно. Така на 12 юли артистът ще посрещне 36-ия си рожден ден на независимост. Не е ясно обаче дали това ще стане в компанията на приятелката му Рая Пеева, с която са дружно повече от 2 година Дни преди да излезе решението на съда, се завъртя слух, че тя се е разделила с него. Актьорът бил гневен, че водещият Николаос Цитиридис обръщал внимание на Рая. Това съгласно сътрудниците в “Преди обед ” по bTV не било правилно. “Не удостоверявам, че съм се разделила с Явор, само че и не я отхвърлям ”, разяснява Рая Пеева пред “България Днес ”.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР